-

Nyheter

Kista bibliotek är nyöppnat

Efter ett gott samarbete mellan arkitekter, beställare och brukare har Kista bibliotek blivit väldigt lyckat berättar ansvarig arkitekt Johan Bejne. Biblioteket är strategiskt placerat i Kista Galleria där folkflödena är starkare än vid den tidigare placeringen på Kista torg. Biblioteket kommer utgöra en social plattform för lokala aktörer och samtidigt verka för barn och ungdomars läsande, lärande och viljan att upptäcka. En stark anledning till projektets framgång är enligt Johan Bejne den dialog man haft med bibliotekarierna på plats och att Kista Galleria haft en ambition att ge något till allmänheten. Programmet bygger på en idé med ett stort öppet rum. I rummet placeras ett antal individuella boxar som är kopplade till dess specifika avdelning. I den centrala boxen arbetar bibliotekarierna och den visuellt öppna boxen gör att deras arbete blir transparent samtidigt som de får en god överblick över alla bibliotekets avdelningar. I och med flytten kan nu Kista bibliotek stoltsera med att vara Stockholms näst största bibliotek.

Läs mer om Kista bibliotek här, eller läs kort om projektet på sid 28 i novembernumret av tidningen Arkitekten.

Till projektet

Invigt!

Iso Omena, ett av Helsingfors största köpcentrum i Esbo strax väster om city, expanderar och i veckan invigdes den första av två etapper.

Under festliga former kunde inbjudna gäster insupa atmosfären, titta i alla de nya butikerna och provsmaka maten från restaurangerna runt det nya torget. Men utbyggnaden innehåller inte bara handel, hela utbyggnaden vilar ovanpå ett resecentrum med bussterminal och tunnelbanestation och kröns i toppen av bibliotek och vårdcentral. Projektets har tilldelats Platina i miljöcertifieringssystemet Leed, vilket är den högsta klassificeringsnivån för bl.a. effektivitet när det gäller energi-, material- och vattenförbrukning samt inomhusmiljö.

Utbyggnaden adderar ca 25.000 kvm handel och service till det befintliga centret och med den kommande andra etappen, med bland annat en bio med 7 salonger som färdigställs till våren,…

Läs mer

Prao och sommarledigt

Wester + Elsner erbjuder regelbundet praoplatser till de elever som är nyfikna på vad arkitekter gör och som vill testa på olika arbetsuppgifter relaterade till yrket. Tidigare i vår var Malte Frey prao här hos oss, kolla in hans vlog här så ser ni även en skymt av sommarens T-shirt från W+E in action! Den är vi mycket stolta över, tack till Malte som bär upp den! Nu går kontoret på semester och med denna somriga vlog önskar vi alla en trevlig sommar så ses vi igen i augusti!

Sommarens T-shirt är här

Wester + Elsner arkitekter fortsätter oförtrutet med sin årliga tradition att – i samarbete med en konstnär som vi har en koppling till, eller vill lyfta fram – ta fram en specialgjord T-shirt för sommaren. Årets konstnär heter Stefan Uhlinder och han hjälpte oss med en mycket lyckad tillfällig installation när Liljeholmstorgets galleria öppnade. Hans verksamhet är grundad i figurativt måleri, mönster och mönsterkonstruktion. Glad midsommar!

LEVANDE LOKALA CENTRUM

Stockholm är just nu en av Europas snabbast växande städer, vilket innebär stora utmaningar för planering och byggande. En av de största utmaningarna på lång sikt är att minska skillnaderna mellan stadsdelarna i Stockholms stad samt bryta segregering och känslan av utanförskap. Några av de centrala inriktningarna i översiktsplanen är därför att koppla samman stadsdelar samt att stärka stadens olika stadsdelscentra i syfte att skapa förutsättningar för en stark lokal identitet och ett enklare vardagsliv.

På uppdrag av kommunstyrelsen i Stockholms Stad, har vi tillsammans med WSP Analys & Strategi, tagit fram en stadsövergripande strategi som ska ge de lokala stadsdelscentrumen goda framtida förutsättningar att utvecklas.

Vårt arbete presenterar ett antal verktyg som kan användas i arbetsprocessen och som ska ge de lokala stadsdelsnämnderna och de kommunala fastighetsbolagen riktlinjer och rekommendationer…

Läs mer

Välkommen nya medarbetare

Vi är jätteglada över att få presentera kontorets nytillskott, Abdulrahman Ali och Ronnie Forsberg. Ronnie kommer senast från Stadsbyggnadskontoret och Abdulrahman via ett traineeprogram för arkitekter med utländsk arkitektexamen. Traineeprogrammet har initierats av A-direkt i samarbete med Arbetsförmedlingen och varvar praktik med skräddarsydd utbildning för att ge kunskap om den svenska arbetsmarknaden och byggbranschen. Välkomna till W+E!

PUB i ny skepnad

Varuhuset PUB har omvandlats från en butiksgalleria i sex våningar med ett hotell ovanpå till att nu innehålla ett stort förstaklasshotell med entré, lobby och restauranger mot Hötorget och flaggskeppsbutiker med entréer från Drottninggatan. Wester + Elsner har varit bygglovsarkitekter, gjort layouten för butiksdelarna och ansvarat för utformningen och projekteringen av fasadombyggnaden. PUB öppnade förra veckan i sin nya skepnad, sväng förbi och ta en titt!

Mörby centrum skall bli Danderyds Centrum – Äntligen byggstart!

Wester+Elsner Arkitekter arbetar med Danderyds Centrum på uppdrag av Skandia Fastigheter, och nu kommer de första del-etapperna börja byggas under 2016! Först ut i sommar är ett kontorshus och snart därefter ett parkeringshus öster om E18. När Danderyds Centrum är helt klart kommer det vara dubbelt så stort. Kontorsytor om 40 000 m2 och handelsytor om 30 000 m2, med cirka 140 butiker.

Den nya handelsplatsen Danderyds Centrum blir landets första “Boutique-galleria”. Ett starkt lokalt förankrat centrum med noga utvald shopping i ett kompletterat utbud, med stor tyngd på “food & beverage”, från dagligvaror i alla former, serveringar och betydligt fler riktiga restauranger, till vård och service.

Food Village i Sjöstan

Nu har Food Village slagit upp portarna i Sjöstan! I en gammal industrilokal på Virkesvägen kan man köpa livsmedel av högsta kvalitet och låta sig serveras frukost, lunch, fika eller middag. Ambitionsnivån är hög med eget bageri, egen styckning av kött och man har knutit namnkunniga och välrenommerade kockar och bagare till sig. Ännu återstår en del detaljer, men verksamheten har fått en flygande start och helgbrunchen har redan uppmärksammats av Metro som en av stans bästa. Vi har hjälpt till att planera lokalerna och försiktigt konvertera det vackra 50-talshuset till den nya verksamheten.

Upptaget i Femman

Femman i Nordstan genomgår en välbehövlig metamorfos. Ombyggnaden av köpcentret är i full gång och nu kan göteborgarna besöka nya kund-WC som står klara! Kund-WC behöver vara mer än bara en nödvändighet i skymundan och i Femman har stor omsorg lagts på goda materialval, funktion och detaljer precis som i övriga delar av handelsytan, allt för att skapa trivsel för besökarna. Ombyggnaden av Femman hoppas vi står klar i början av 2017.

Ikea Service + Pick Up

W+E ritar på Sveriges första Ikea Service och Pick Up-koncept! Platsen är Enebyängen i Danderyd där Ikea hyr 2 300 kvm och startar verksamheten i sommar. Vårt uppdrag är att ta fram bygglov, skyltlov och att projektera ombyggnationen. Det nya formatet erbjuder ett komplement till varuhusen där kunden kan inspireras, få rådgivning och hämta produkter beställda från hemsidan. Läs mer här!