-

Stockholms Central – Infodisk

En ny mötespunkt

I samband med omorganiseringen av Stockholms Centralstation ville Jernhusen etablera en informationsdisk för bättre tillgänglighet mitt i Centralhallen.

Informationsdiskens funktion är både en allmän turistinformation, en ”concierge” för Centralstationen med information om allt som har med stationen att göra och även erbjuda en rad olika servicetjänster, som biljetter till kulturevenemang, transporter, guidade turer och sightseeings, samt exponeringsyta för företag inom turistnäringen.

Vi fick uppdraget att formge informationsdisken i samklang med Centralhallens historiska miljö och samtidigt vara modern, funktionell och kommunicera Jernhusens varumärke. Det fanns en rad krav och tekniska förutsättningar i den kulturmärkta miljön, som vi fick ta stor hänsyn till. En viktig parameter var även att skapa en enhet som markant skilde sig från butiksenheter och restaurangkoncept.

Materialvalet speglar både det nya och det gamla, och har inspirerats av befintlig miljö. Vi har arbetat med betsad ek, och mässig som kontrasterats mot mörk Corian och vita takytor. Den runda formen med fronter av betsade ribbor i ek knyter ihop informationsdisken med bänkarna som vi också tagit fram för Centralhallens sittyta. Taket är format i flera lager och skikt samt med mycket belysning för att ge en lätthet och elegans.

Informationsdisken är öppen större delen av dagtimmarna, men håller stängt när Centralstationen i övrigt är öppen på kvällen. Därför var det viktigt att informationsdisken även i stängt tillstånd fungerar som ett tillskott i miljön. Vi hade som ledord under processen med informationsdisken att den skulle vara som ett smycke i den stora majestätiska salen. Stängningsanordningarna kunde vi heller inte gömma bakom paneler eller likande, då behovet av sikt och transparens var viktigt. Vi löste detta med draperier i mässingsfärgad metall. De hänger som gardiner i skenor i taket och på kvällen dras de för öppningarna. Informationsdisken är symmetriskt uppbyggd varav två sidor med disk och två sidor med högre partier innehållande broschyrställ och utställningsskåp.

Våra projekt