Claes Pedersens bästa råd till unga arkitekter

Han är en uppskattad helhetsarkitekt med en stor kunskap när det gäller allt från skiss till färdig byggnad. I dagarna går Claes Pedersen i pension efter 22 år på Wester+Elsner arkitekter. Även om vi håller kvar honom som konsult, vill vi nu passa på att mjölka honom på hans bästa råd och lärdomar. Håll till godo!

Vilket är ditt främsta råd till en nybakad arkitekt?

– Försök att inte fastna i ett fack på en gång, se till att prova på olika skeden av arbetsprocessen. Skaffa gärna kunskap om hur man bygger också, så att du vet vad som döljer sig bakom bilder och fasader. Det ger dig en realistisk känsla för projekten och ökar säkerheten i ditt arbete. Sedan får man försöka hitta balansen mellan att vara realistisk och visionär, man vill ju varken vara tråkig eller naiv.

Hur blir man lycklig i arbetslivet?
– Det är flera saker som samspelar. Stimulerande arbetsuppgifter och en trevlig och generös arbetsplats. Jag har haft tur med båda sakerna. Arbetskamrater betyder mycket, det sociala är motvikten till all stress som yrket innebär, med deadlines och höga krav. Man får försöka hålla en bra balans mellan jobb och fritid. Det är viktigt att ha en bra kontorsledning med förståelse för allt vad familjelivet innebär, så att man får ihop tillvaron på ett bra sätt.

Vilken del av arkitekthantverket måste vi värna om lite extra, tycker du?
– Arkitektens inflytande över hela processen. Det är väldigt många som är med och tycker i dag, våra ramar har blivit kringskurna. Det Wester+Elsner har gjort bra är att värna om de tidiga skedena, att som arkitekt bli kundens partner redan ifrån start.

Vilken plats eller byggnad måste vi besöka innan vi dör?
– Oj, det är jättesvårt att bara säga bara en! Själv har jag kvar Sidney Opera House av Jørn Utzon. En plats som jag tycker alla borde besöka är Giacometti-salen i konstmuseet Louisiana. Det är verkligen en upplevelse att vandra mellan de olika salarna med glasade länkar, komma in i det här rummet och se de smala, tummade bronsfigurerna med naturen som fond. Men jag måste också passa på att nämna ett par byggnader av Klas Anshelm: Malmö konsthall med det vackra ljuset och Stadshallen i Lund, en modern byggnad känsligt inpassad i en gammal stadskärna.

Eftersom du är en livsnjutare, har du något bra tips för en lyckad middag?
– Min fru brukar säga att jag stressar upp mig för mycket och gör det för märkvärdigt. Så håll det enkelt. Är jag vid kusten så tycker jag man kan kosta på sig någon god fisk, kanske en piggvar eller hälleflundra med någon smörsås till. Gärna en god ost efter det.


Finns det något du vill förmedla till dina kollegor och kunder nu när du ska gå i pension?
– Hör gärna av er men ring inte för tidigt på morgonen.

Publicerad: 21 October, 2022