Dålig idé att ställa in Arkitektprovet

I torsdags meddelade lärosätena bakom Arkitektprovet, det alternativa sättet att komma in på landets arkitektutbildningar, att provet ställs in på grund av coronaviruset.
– I en redan orolig tid borde ungdomarnas framtid prioriteras. Det måste finnas en bättre lösning, säger Fredrik Elsner, vd på Wester+Elsner arkitekter.

Arkitektprovet är ett antagningsprov i två delar, som gör det möjligt att komma in på en arkitektutbildning utan skyhöga betyg eller toppresultat på högskoleprovet. I torsdags meddelade de fyra ansvariga lärosätena att provet ställs in på grund av smittorisken. Det är första gången sedan Arkitektprovet infördes 1987 som det inte ska bli av.

– Provet har en viktig funktion i att premiera talanger och konstnärliga förmågor, säger Fredrik Elsner. Många av våra bästa arkitekter har kommit fram den vägen.

En av dem är Ivar Kandell, delägare på Wester+Elsner arkitekter. Han håller med Fredrik om att en bättre lösning borde vara möjlig, särskilt som många hoppfulla kandidater redan har hunnit skicka in sina arbetsprov.

– Coronaviruset kräver kreativt tänkande, inte grusade framtidsmöjligheter. Är det något som borde hållas igång nu, så är det möjligheter till utbildningar, så att färre går sysslolösa, säger Ivar Kandell, och avslutar med ett förslag:

– Vi på Wester+Elsner arkitekter vill uppmana lärosätena att tänka om. Det måste gå att genomföra provets andra del med tillräcklig social distans, genom att exempelvis sprida ut det över olika tillfällen och platser. Ta hjälp av branschen! Hos oss jobbar de flesta hemifrån nu – vi har plats och hjälper gärna till. Självklart med hänsyn till myndigheternas direktiv.

Läs mer på Arkitekten.se.
Eller på Arkitektprovets hemsida.

Publicerad: 6 april, 2020