Lounge area in office

En tidlös helhet på Hälsinglands Sparbank

Efter en yttre renovering av den kulturminnesmärkta byggnaden från 1905, var det dags att se över insidan. Nu har Hälsinglands Sparbank med hjälp av Wester+Elsner arkitekter fått en lika välkomnande som funktionell interiör, som dessutom håller över tid.
– Det blev jättebra och vi är så nöjda med resultatet. Många saker blev också mycket bättre än väntat, säger Christina Jonsson, verksamhetsutvecklare på Hälsinglands Sparbank.

För att leda renoveringen av byggnadens insida anlitade banken Wester+Elsner arkitekter, som har en stark närvaro i Hudiksvall genom arbetet med Aktivitetsfabriken, Hudiksvalls tingsrätt och bostadshusen på Kattvikskajen.

Uppdraget blev att först se över den övergripande strukturen i byggnaden, med logistik och flöden – för att därefter planera och gestalta nya funktionella miljöer, med plats för fokuserat arbete, social samvaro och lyckade kundmöten.

– Det var ett mycket lustfyllt projekt i nära dialog med våra beställare och samarbetspartners. Den gemensamma ambitionen var att utveckla en harmonisk helhet som håller över tid, och det lyckades vi med, säger arkitekten Maria Mauléon Rappe, som tillsammans med byggnadsingenjören Camilla Lantz och ansvarig arkitekt Christian Merkel utgjort projektets kärn-team hos Wester+Elsner arkitekter.

Att lösningarna ska fungera över tid var särskilt viktigt för Hälsinglands Sparbank, som redan nu vet att bankens arbetssätt kommer att utvecklas.

– Hur vi möter våra kunder har förändrats och fortsätter att göra det i framtiden, säger Christina Jonsson.

Därför såg arkitekterna till att skapa en flexibel inredning som kan göras om efter behov.

En annan viktig poäng i renoveringen var att bevara och lyfta fram byggnadens historiska kvaliteter, något som i kombination med de moderna elementen ger en tidlös atmosfär.

Reaktionerna har varit positiva. Christina Jonsson berättar att kunder och medarbetare har kommenterat lugnet i lokalerna. En känsla som följer med från det ljusa välkomnande entréplanet till de inre rummen, där färgerna blir dovare och akustiken mer dämpad, för möten som kräver avskildhet.

En förändring som Christina Jonsson särskilt lyfter fram är rådgivarnas nya arbetsutrymmen. Tidigare träffade de kunderna i sina egna kontor, nu gör de det i särskilda kundmötesrum, med modern teknik och extra ljudisolering, vilket gör miljön trygg och förtrolig.

Christina Jonsson beskriver samarbetet med Wester+Elsner som givande:

– Vi är mycket nöjda med valet av arkitekter. De förstod och lyssnade på våra behov, de var professionella och kompetenta, men också enkla och familjära att ha att göra med. De gånger vi inte var nöjda med förslagen var de lyhörda och gjorde om. Men de sa också nej när vi hade önskemål som de var tveksamma till och det behövde vi. Tillsammans har vi nått ett resultat som vi på banken är så nöjda med, säger hon.

 

Vill du prata med oss om hållbara arbetsmiljöer?
Kontakta Maria Mauleon Rappe, handläggande arkitekt
maria.mauleon.rappe@wester-elsner.se
08 410 727 99

Publicerad: 11 September, 2023