Magiska ögonblick med Astrid Sylwan

Årets konstnärliga sommartröja är här! Denna gång har vi glädjen att samarbeta med Astrid Sylwan, en prisad bildkonstnär som delar sin tid mellan det egna oljemåleriet och offentliga uppdrag.

Tröjan ingår i en tradition som vi på Wester+Elsner arkitekter har haft sedan 1999. Varje år låter vi en konstnär som vi har någon form av relation till – eller helt enkelt tycker om – skapa motivet till tröjorna som vi sedan delar ut till våra vänner. Det är vårt sätt att visa uppskattning till alla våra anställda och samarbetspartners, samtidigt som vi hyllar konstnärer som med sina unika uttryck inspirerar oss i vårt arbete.

Astrid Sylwans finurliga och färgrika utsmyckningar kan ses på flera håll i Sverige, däribland Stockholms citybana, Umeå Östra station och entrén till Stockholms sjukhem. Målningarna – som hon ofta målar med dukarna liggande på golvet, så att färgerna kan rinna åt olika håll och skapa oväntade rörelser – ingår bland annat i Moderna museets samlingar och visas ständigt på gallerier runt om i Norden.

Men Astrid Sylwans arbete begränsar sig inte till väggar och dukar. Hennes samarbete med Marimekko, belönades med Elle interiörs pris för bästa textil 2012. Idén till mönstret Vattenblänk fick hon under sitt första besök på textiltryckeriet i Helsingfors, när hon såg tyget forsa fram som en älv genom maskinerna.

För Astrid Sylwan är skapandet ett språk för våra sinnliga upplevelser. När hon skapade motivet till tröjan som vi hoppas se på många glada semesterbilder framöver, återvände hon till kroppsminnet av sommarvinden som får trädens grenar att rassla och molntussarna att segla över himlen:

– Hela mitt konstnärskap handlar om att översätta det ordlösa. Jag återkommer ofta till just den där känslan när man ligger på marken och tittar på världen underifrån. Man blir så väldigt närvarande då, sinnena skärps. Jag minns det särskilt från barndomen, dessa magiska ögonblick.

 


Konstnären i sin ateljé, som ligger vid ett båtvarv i Nacka, med gångavstånd till Glasbrukssjön, en kittel mellan berghällarna, där vattnet håller värmen största delen av sommaren. Att ta sig ett morgondopp före arbetet, hör till rutinerna den här årstiden. Foto: privat


Målat kakel är återkommer i flera av Astrid Sylwans offentliga utsmyckningar, exempelvis här i Stockholms Citybana.


Oljemålning Nattljus, en av Astrid Sylwans färg- och formstarka oljemålningar, skapad i flera lager med en mängd olika verktyg.


Några av våra arkitekter i årets sommartröja. Foto: Ola Larsson

Tidigare års konstnärer:
2021 Jonathan ”Ollio” Josefsson
2020 Cilla Ramnek
2019 Mats Bäcker
2018 Bea Szenfeld
2017 Jens Ahlbom
2016 Stefan Uhlinder
2015 Lotta Kühlhorn
2014 Jenny von Döbeln
2013 Jacob Dahlgren
2012 Stina Wirsén
2011 Denise Grünstein
2010 Mikael Pauli
2009 Helene Billgren
2008 Lars Arrhenius
2007 Lars Kleen
2006 Sirkka Lehtonen
2005 Kjell Ekström Önningeby
2004 Anders Wallin
2003 Ulf Rollof
2002 Björn Wessman
2001 Bertil Vallien
2000 Fredrik Wretman
1999 Gunnel Sahlin

 

Publicerad: 4 July, 2022