Mats Bäckers dansbild på årets arkitekttröja

Två gånger har han varit motsträvig till uppdrag från Wester+Elsner arkitekter, båda gångerna har han genomfört dem i alla fall. ”Det är helt absurt att jag är t-shirt-designer!” säger Mats Bäcker, fotografen som skapat motivet till årets Wester+Elsner-tröja.

Mats Bäcker är en flitigt anlitad scenfotograf med en alldeles särskild förmåga att fånga dans, opera och live-musik i sina dramatiska bilder. Företagsgig åtar han sig aldrig. Ändå lät han sig övertalas av några vänner på Wester+Elsner arkitekter och skapade en serie personliga och spännande personporträtt av kontorets medarbetare.

– Det är roligt att det är så många olika slags människor där. Inte alls homogent som jag hade väntat mig av ett arkitektkontor. De har en öppen stämning, fikaföredrag på eftermiddagarna och annat skoj. Det är en väldigt speciell och trevlig arbetsplats, konstaterar han över telefon från Kalmar, där han just har fotograferat utomhusrevyn Trassel med Robert Gustafsson.

Mats Bäcker beskriver sig som en nyfiken bildmakare som vill utforska hantverket genom olika slags konstnärliga produktioner och samarbeten. Parallellt med teaterjobben ställer han ut sina egna bilder. I sommar är han dubbelt aktuell med Classics, en serie närmast ikoniska musikerporträtt på Konserthuset i Stockholm (vernissage i dag, tisdag 25 juni!) och den turnerande utställningen Fairytails, som består av tre romantiska fotosviter. Dessa premiärvisades på Lars Lerins Sandgrund i Karlstad i våras och går nu vidare till Gotland, Göteborg och Stockholm.

När Wester+Elsner arkitekter återkom till Mats för att be honom medverka i årets t-shirtprojekt var svaret tydligt:

– Jag sa nej, med sedan hittade jag en grafisk dansbild som jag tänkte skulle passa. Jag testtryckte den och den funkade.

Den svartvita bilden är resultatet av ett experiment under ett av Mats Bäckers scenjobb. Med lång slutartid lyckades han fånga en rörelse som endast lystes upp av ett flämtande stroboskopljus.

Nu är konstnären övertygad om att han själv kommer att bära tröjan i sommar. Och det kommer även personen på bilden att göra:

– Hon är dansare från Bergen och heter Mai Lisa Guinoo. Jag återsåg henne nyligen på ett jobb i Norge och hon blev jätteglad när hon fick se bilden, säger Mats Bäcker.

Konstnärliga t-shirts sedan 1999
Våra exklusiva men lättburna t-shirts är en sommartradition som vi på Wester+Elsner arkitekter har haft sedan 1999. Varje år låter vi en konstnär, som vi har någon slags relation till, skapa motivet till tröjorna som vi sedan delar ut till våra vänner. Det är vårt sätt att visa uppskattning till uppdragsgivare, samarbetspartners och påhejare, samtidigt som vi ärar konstnärerna som med sina unika uttryck inspirerar oss i vårt arbete. 

Tidigare års konstnärer:
2018 Bea Szenfeld, Stockholm
2017 Jens Ahlbom, Hudiksvall
2016 Stefan Uhlinder, Stockholm
2015 Lotta Kühlhorn, Stockholm
2014 Jenny von Döbeln, Stockholm
2013 Jacob Dahlgren, Stockholm
2012 Stina Wirsén, Stockholm
2011 Denise Grünstein, Stockholm
2010 Mikael Pauli, Stockholm
2009 Helene Billgren, Stockholm
2008 Lars Arrhenius, Stockholm
2007 Lars Kleen, Stockholm
2006 Sirkka Lehtonen, Stockholm
2005 Kjell Ekström Önningeby, Åland
2004 Anders Wallin, Stockholm
2003 Ulf Rollof, Stockholm
2002 Björn Wessman, Stockholm
2001 Bertil Vallien, Stockholm
2000 Fredrik Wretman, Stockholm
1999 Gunnel Sahlin, Stockholm

Fotnot: Denna text är ett pressmeddelande. Besök vårt pressrum för att se pressbilder med mera.

Publicerad: 25 June, 2019