happy architects with summer shirts

”Välkommen hem Johanna”

Motivet till årets Wester+Elsner-tröja har skapats av konstnärsduon JOHANNA. Genom att bära och ge bort denna t-shirt till våra samarbetspartners, vill vi påminna om konstens betydelse och önska er alla en riktigt glad sommar!

JOHANNA är en sammanslagning av förnamnen som tillhör konstnärerna Hanna Hansdotter och Johan Paalzow. Denna superduo har vi haft glädjen att lära känna under vårt arbete med omdaningen av Sergelgatan i Stockholm. Vår gemensamma uppdragsgivare är Vasakronan, vars tydliga vision om en hållbar och välkomnande plats, har engagerat oss i flera års tid.

Hanna Hansdotter är glaskonstnär, bosatt och verksam i det småländska glasriket. I arbetet med entrétorget mellan Hötorgsskrapa 1 och 2, har hon inte bara tagit sig an sitt första offentliga gestaltningsuppdrag, utan också̊ arbetat med ett för henne nytt material, nämligen aluminium, som återvunnits från byggnadernas omgjorda fasader.

Att baxa in det 5,2 meter höga konstverket genom dörröppningen, med bara några millimeter till godo, var minst sagt en nagelbitare, berättar hon. Men nu står den där, den fristående skulpturen ”Baby”. En symbol för mötet mellan människan och staden, abstrakt i formen och öppen för tolkning.

– Det är en slags skyskrapa med hårda facetterade ytor och en ”köttkropp” runt omkring. Jag uppskattar verkligen att höra allas associationer. En av installationskillarna undrade om det var en referens till Frihetsgudinnan.

Skulptören Johan Paalzow, som arbetat mycket med offentliga uppdrag, har nyligen installerat sitt verk ”Citybina flyttar in” i entrétorget för skrapa 3 och 4. Det är en hängande grupp färgstarka bikupor, gjutna i miljövänlig plast, med honungsdroppar i återvunnet glas.

T-shirtmotivet som duon skapat påminner om att det offentliga rummet är vårt gemensamma hem och firar det faktum att skulpturerna nu också hittat hem på sina platser i Stockholm city. T-shirten blir förhoppningsvis en popkonstnärlig konversationsstartare på alla sommarens grillfester!

– Nästan alla känner ju dessutom någon som heter Johanna, påpekar Hanna Hansdotter.

Våra sommartröjor – en långlivad tradition
Den här t-shirten ingår i en tradition som vi på̊ Wester+Elsner arkitekter har haft sedan 1999. Varje år ber vi konstnärer som vi har någon form av relation till – eller helt enkelt tycker om – att skapa motivet till tröjorna som vi sedan skickar ut till våra vänner. Det är vårt sätt att visa uppskattning till alla vi jobbar med, samtidigt som vi hyllar konstnärer som med sina unika uttryck berikar våra liv.

Tidigare års konstnärer:
2022 Astrid Sylwan
2021 Jonathan ”Ollio” Josefsson
2020 Cilla Ramnek
2019 Mats Bäcker
2018 Bea Szenfeld
2017 Jens Ahlbom
2016 Stefan Uhlinder
2015 Lotta Kühlhorn
2014 Jenny von Döbeln
2013 Jacob Dahlgren
2012 Stina Wirsén
2011 Denise Grünstein
2010 Mikael Pauli
2009 Helene Billgren
2008 Lars Arrhenius
2007 Lars Kleen
2006 Sirkka Lehtonen
2005 Kjell Ekström Önningeby
2004 Anders Wallin
2003 Ulf Rollof
2002 Björn Wessman
2001 Bertil Vallien
2000 Fredrik Wretman
1999 Gunnel Sahlin

Publicerad: 22 June, 2023