Wester+Elsner arkitekter pratar hållbarhet i Frontagepodden

Nyligen besökte våra arkitekter Kajsa Axelsson och Fredrik Rosell Frontagepodden för att diskutera hållbarhet med programledaren Pernilla Karvia och återbrukskonsulten Anna Bergström. Det blev ett spännande samtal om känslor, material och långsiktighet.

Hur ska vi ta oss an hållbarheten som begrepp? Anna Bergström slår fast några grundbultar i början av podden:

– Jag tänker att Agenda 2030 och hållbarheten får vara karta och kompass och så blir den cirkulära ekonomin verktyget för att kunna nå dit. Det gäller att titta på hur vi kan producera, använda och leva så hållbart som möjligt, säger hon.

– Vi känner alltid ett ansvar att vara proaktiva när det gäller hållbarhetsfrågor och hur vi bygger våra städer. Det viktiga är ju att vi gör det här i dialogform, säger Fredrik Rosell apropå arkitektens roll i arbetet.

En hållbar utveckling av våra stadskärnor kräver ett långsiktigt tänkande. Kajsa Axelsson nämner arbetet med Kirunas nya stadskärna där Wester+Elsner arkitekter utformat tre nya kvarter för handel och restauranger.

– Vi vet hur behoven ser ut i dag, men inte alls hur de ser ut om fem eller tio år, därför gäller det att hitta en struktur i byggnaden som är väldigt flexibel, säger hon.

Kajsa berättar att återbruk har blivit betydligt enklare att arbeta med de senaste åren. Flera möbelleverantörer erbjuder nu begagnade produkter på sina sajter och det har utvecklats system för kvalitetssäkring. Fortfarande kan det förstås vara svårt att spåra materialens historia tillräckligt väl för att våga använda dem i nya projekt. En annan utmaning är lagerhållningen av använda material.

Återbruket har en kulturell aspekt, påpekar Pernilla Karvia, det känns bra att använda material som bär på en historia. Kajsa Axelsson håller med. I Kiruna blev det extra tydligt.

– När man flyttar en stad är det jätteviktigt att behålla vissa delar som man känner igen, saker som bär kulturen. I inredningar av butiker och restauranger har vi försökt att behålla så mycket det bara går. Vi har inventerat, dokumenterat och lagrat.

Lyssna gärna på podden och hör av dig om du vill diskutera vidare med oss! Du hittar våra kontaktuppgifter här.

Publicerad: 12 April, 2022