Vi hyllar Maria Lizell

Wester+Elsner arkitekter tackar Maria Lizell för arton härliga år

Med vemodig glädje har vi nyligen tackat av Stockholmskontorets extraordinära receptionist, Maria Lizell, som nu gått i pension för andra gången i livet. Första gången var efter en rolig och krävande dansarkarriär.
– Nu behöver jag inte vara så jäkla duktig längre, säger hon med ett stort leende.

Disciplinerad har Maria Lizell alltid varit. Redan som barn tränade hon sex dagar i veckan på Kungliga Operans elevskola för madam Koslovskij. ”Henne neg man för.” Hos Wester+Elsner arkitekter har stämningen varit betydligt mer avslappnad.

Men att hålla stilen har varit viktigt för Maria – att möta alla med ett leende, att skaffa färskt bröd till den dagliga kontorsfrukosten, att ordna fredagsvin en gång i månaden och förse kontorets olika skrymslen med graciösa snittblommor. Bara för att nämna några av hennes bidrag till kontorets välkomnande atmosfär.

– Det är en generös arbetsplats. Jag har aldrig behövt hålla igen, säger hon.

År 2001 hade Maria just avslutat sin balettkarriär på Kungliga Operan och hemma hade hon tre små barn. Tillsammans med sin nära vän och dansarkollega Kristin Kåge (till höger i bild), frilansande hon en del med barnteater. Men någon fast inkomst var det inte tal om och pensionen var modest. Dessutom behövde Maria en ny riktning i livet.

Anna du Rietz från Wester+Elsner arkitekter hade barn på samma förskola och på hennes uppmaning sökte Maria tjänsten som receptionist.

Men redan efter andra veckan på det nya jobbet började hon tveka:

– Det var en sådan enorm skillnad mellan min tidigare arbetsplats och den här. På operan är det ljud överallt, hovkapellet klinkar på sina instrument och operasångarna sjunger upp. I logen är det känslosamt – man gråter, skrattar och hamrar på sina tåskor. När jag började på kontoret tyckte jag att alla bara stirrade in i sina datorer, berättar Maria.

Hon försökte faktiskt säga upp sig, men vd:n Fredrik Elsner övertalade henne att pröva lite till. Det blev arton år totalt.

– Jag har lärt känna alla som kommer hit, det har varit tryggt och skönt. Jag tycker väldigt mycket om alla kollegor och har verkligen trivts här. Det hoppas jag att Fredrik har förstått, säger hon nu.

Före midsommar samlades alla på Stockholmskontoret, både tidigare och nuvarande medarbetare, för att hylla Maria med en stor fest. Firandet kröntes med en flash-mob till Abbas Dancing queen.

– Jag förstod först efteråt att alla hade repat i garaget!

Med den storslagna avslutningen färsk i minnet är det extra vemodigt att lämna kontoret och den dagliga samvaron med vännerna där. Samtidigt ser hon fram emot att äta långsamma frukostar, besöka föreställningar och utställningar, dansträna mycket på gymmet, kanske anmäla sig till en kurs eller spontanbila genom Europa?

Det är kort sagt med blandade känslor hon släpper arbetslivets krav.

Efter intervjun kommer ett meddelande:

”Jag har nu varit pensionär i tre och en halv timme och det känns helt okej. Dricker skumpa på Sturehof.”

Text: Hanna Kangassalo
Foto: Mats Bäcker

Bilden: Wester+Elsners Dancing queens
Maria Lizell med Kristin Kåge, hennes återkommande vikarie i receptionen och tidigare kollega från Kungliga Operan. De har tränat otaliga timmar i samma danssal och dansat sig genom världen tillsammans. En gång blev de invinkade förbi kön till Studio 54. Bara en sån sak!

 

Publicerad: 30 July, 2022