Modernt kontor med flexibla sittytor och arbetsstationer.

Inbjudande interiör hos Hälsinglands sparbank

Wester+Elsner arkitekter fortsätter att samarbeta med lokala aktörer i Hudiksvall i utvecklandet av olika fastigheter i centrum. Nu har turen kommit till Hälsinglands Sparbank, som efter en lyckad fasadrenovering nu står inför en invändig make-over. Planerna för en inbjudande och flexibel interiör har vuxit fram under hösten.

– Det är ett oerhört roligt samarbete, måste jag säga. Stämningen på Hälsinglands sparbank är mycket generös och vi knådar fram den här lösningen tillsammans, berättar Christian Merkel som är ansvarig arkitekt för inredningsprojektet hos Wester+Elsner arkitekter.

Sedan Sparbanken låtit renovera fasaden på sin anrika stenbyggnad, var det dags att uppdatera insidan. Valet av samarbetspartner föll på Wester+Elsner arkitekter, vars arbete kan ses på flera håll i staden, exempelvis i ombyggnationen av Aktivitetsfabriken och den nya tingsrätten som nu är under uppbyggnad och beräknas stå klar 2022.

Hos Hälsinglands sparbank har man valt att lyfta fram de vackra detaljerna i ursprungsbyggnaden genom att exempelvis ta bort skymmande innertak. Med hjälp av organiska former, levande grönska och flexibla mellanväggar, skapar man en inbjudande atmosfär. Långt borta är det allvarliga och stela, som många kanske fortfarande associerar med bankväsendet. I stället är orden ”engagemang, närhet och öppenhet” vägledande i arbetet. Särskilt entréplan blir en utåtriktad och ljus miljö, som sedan övergår i dovare färger och en mer dämpad akustik, för möten av mer privat karaktär.

Ett annat nyckelord i arbetet har varit flexibilitet, något som blir allt viktigare i arkitekternas uppdrag överlag, berättar Christian Merkel.

– Oavsett hur mycket kunskap vi har, så måste vi vara ödmjuka inför att saker förändras. Ingen vet i dag hur kontorsarbetet kommer bedrivas i framtiden. Coronapandemin har förstärkt vissa tendenser. Vi jobbar mer digitalt och på distans. Delar av det kommer antagligen att bestå. Hur mycket vet vi inte och därför måste vi bygga in en flexibilitet och variation i miljön, så att lokalerna kan användas på många sätt. Dessutom är det väldigt skönt att befinna sig i en varierad miljö som inbjuder till olika sorters interaktion och aktivitet.

Christian Merkel uppskattar uppdragsgivarnas stora engagemang och menar att det är något visst med den lilla stadspärlan vid kusten: 

– Jag känner mig hemma i Hudiksvall. Kanske beror det på att jag själv kommer från en mindre stad, men framförallt upplever jag en stark utvecklingsvilja i staden, man vill hela tiden göra den bättre. Här finns också ett starkt engagemang från allmänheten och det tycker jag är bra.

Vill du prata med oss om framtidens flexibla kontor är ni varmt välkomna att höra av er!

Publicerad: 22 April, 2021