Cilla Ramnek och årets t-shirt 2020

Cilla Ramneks unika rutor på årets sommartröja

Vår tradition med konstnärliga sommar-t-shirts fortsätter. I år har vi glädjen att samarbeta med Cilla Ramnek, vars tecknade vävda rutor skapar ett unikt motiv och mönster.
– Jag har aldrig stått ut med att väva, men jag älskar teorin kring vävandet, säger konstnären.


Cilla Ramnek är en mångsidig och erfaren konstnär med estetisk fingertoppskänsla, djärvhet och humor. Hon har haft separatutställningar i Tokyo och andra världsmetropoler och skapat en lång rad intressanta offentliga gestaltningar. Just nu arbetar hon bland annat med ett större belysningsobjekt till den nya tunnelbanestationen Järla.

Ett verk som väckt förtjusning och beundran hos oss på Wester+Elsner arkitekter är Flickorna på Globenområdet, en stadsdel som vi också själva är med och utvecklar. Just bredvid Tele2 Arena reser sig den 40 meter höga skorstenen med rosa rosetter mot en knallgul bakgrund. En kraftfull symbol för inkludering, i spännande dialog med den omgivande arkitekturen.

– Konsten i offentliga miljöer är fortfarande väldigt modernistisk och manlig. Jag ville göra något som små flickor kan känna igen sig i, någonting ur deras mytologi, förklarar hon.

Konstverket Flickorna vid Globenområdet av Cilla Ramnek.
Konstverket Flickorna av Cilla Ramnek.

 

Motivet på vår sommar-t-shirt kom till under Cilla Ramneks fria arbete i studion. Ofta tecknar hon på ett rutigt underlag, ”ett vitt ark är för ensamt att jobba med”. Hon utforskar mönster och testar att flytta dem från ett sammanhang till ett annat, för att se hur deras betydelser förändras.

En sådan förflyttning har också skett med de tecknade vävda rutorna eller gärdesgårdarna. De finns inte bara på våra t-shirts, utan också som en muralmålning hos bostadsrättsföreningen Visby Gärde på Gotland, strax utanför ringmuren.

– Det blev min egen lilla twist på det hela. Att uppföra det i brutalskala på en vägg och sedan i detta lilla format, som var och en kan bära.

Våra medarbetare bär tröjan med stolthet. Även konstnären är nöjd med slutresultatet och processen som ledde hit.

– Det var ett ovanligt roligt jobb tycker jag, riktigt kul och ett trevligt möte, säger hon.

Vi håller med och tackar Cilla för väl utfört arbete. Vi skickar också ett stort tack till våra medarbetare och samarbetspartners för allt hårt arbete, och önskar er alla en riktigt fin sommar!


Konstnärliga t-shirts sedan 1999
Våra exklusiva men lättburna t-shirts är en sommartradition som vi på Wester+Elsner arkitekter har haft sedan 1999. Varje år låter vi en konstnär, som vi har någon form av relation till, skapa motivet till tröjorna som vi sedan delar ut till våra vänner. Det är vårt sätt att visa uppskattning till uppdragsgivare, samarbetspartners och påhejare, samtidigt som vi ärar konstnärerna som med sina unika uttryck inspirerar oss i vårt arbete.

Tidigare års konstnärer:
2019 Mats Bäcker, Stockholm
2018 Bea Szenfeld, Stockholm
2017 Jens Ahlbom, Hudiksvall
2016 Stefan Uhlinder, Stockholm
2015 Lotta Kühlhorn, Stockholm
2014 Jenny von Döbeln, Stockholm
2013 Jacob Dahlgren, Stockholm
2012 Stina Wirsén, Stockholm
2011 Denise Grünstein, Stockholm
2010 Mikael Pauli, Stockholm
2009 Helene Billgren, Stockholm
2008 Lars Arrhenius, Stockholm
2007 Lars Kleen, Stockholm
2006 Sirkka Lehtonen, Stockholm
2005 Kjell Ekström Önningeby, Åland
2004 Anders Wallin, Stockholm
2003 Ulf Rollof, Stockholm
2002 Björn Wessman, Stockholm
2001 Bertil Vallien, Stockholm
2000 Fredrik Wretman, Stockholm
1999 Gunnel Sahlin, Stockholm

Porträttfoto av Jockeono

Publicerad: 22 juni, 2020