Hälsinglands Sparbank

Ett tidlöst lugn

Efter en yttre renovering av den kulturminnesmärkta byggnaden från 1905, var det dags att se över insidan. Nu har banken fått en lika välkomnande som funktionell interiör, som dessutom håller över tid.

Att renovera och inreda Hälsinglands Sparbank var ett lustfyllt projekt i nära dialog med beställare och samarbetspartners. Den gemensamma ambitionen var att utveckla en harmonisk helhet som håller över tid.

– Det blev jättebra och vi är så nöjda med resultatet. Många saker blev också mycket bättre än väntat, säger Christina Jonsson, verksamhetsutvecklare på Hälsinglands Sparbank.

Bank foyer interior

Uppdraget var att först se över den övergripande strukturen i byggnaden, med logistik och flöden – för att därefter planera och gestalta nya funktionella miljöer, med plats för fokuserat arbete, social samvaro och lyckade kundmöten.

Eftersom kundbemötandet ändrar form över tid, såg vi till att skapa en flexibel inredning som kan göras om efter behov. Viktigt var också att bevara och lyfta fram byggnadens historiska kvaliteter, något som i kombination med de moderna elementen ger miljöerna en tidlös atmosfär.

Bank office

Reaktionerna från kunder och medarbetare har varit positiva. Christina Jonsson berättar att många kommenterat lugnet i lokalerna. En känsla som följer med från det ljusa välkomnande entréplanet till de inre rummen, där färgerna blir dovare och akustiken mer dämpad, för möten som kräver avskildhet.

Christina Jonsson beskriver samarbetet med Wester+Elsner som givande:

– Vi är mycket nöjda med valet av arkitekter. De förstod och lyssnade på våra behov, de var professionella och kompetenta, men också enkla och familjära att ha att göra med. De gånger vi inte var nöjda med förslagen var de lyhörda och gjorde om. Men de sa också nej när vi hade önskemål som de var tveksamma till och det behövde vi. Tillsammans har vi nått ett resultat som vi på banken är så nöjda med.

 

Bank foyer
Bank foyer
Office space
Historical interior design detail
Lunch room interior design
Användning Kontor och kundmiljö
Plats Hudiksvall
Byggår 2020–2023
Beställare Hälsinglands Sparbank
Kontaktperson Christian Merkel