-

Lakritsroten

Salt och sött

Lakritsroten är lakritsälskarens självklara val av butik. Här finns allt inom lakrits: konfektyr naturligtvis, men också matlagningsingredienser, litteratur och skönhetsprodukter. Wester+Elsner Arkitekter fick uppdraget att skapa ett inredningskoncept, och tillsammans med kund och grafisk formgivare utveckla varumärket. Lakritsroten säljer produkter i alla prisklasser och är återförsäljare av ett hundratal olika leverantörer samt har egna produkter. Vår uppgift var att formge och skapa ett butikskoncept som förmedlar alla dessa värden, som gör det lätt för kunden att orientera sig, och är en effektiv och funktionell arbetsplats för medarbetarna. De ska förutom att sälja alla olika produkter även bereda och paketera dem. Vi la stor vikt vid materialval och vid kravet om att butiken skulle vara dynamisk, varuläggningen lätt att omfördela och lokalen inviterande. Betong och svartfärgad MDF, stål och glas kontrasterades med mer levande material, som betsad massivt askträ, samt svart och vit marmor. Accenter i skarpa färger och grafiska folieringar ger inslag av lekfullhet i den annars ganska strama miljön. Vi ritade allt från fast inredning, lösa display brickor till skyltning, både exteriört och interiört.

Målet var att skapa en modern lekfull känsla kombinerat med det genuina och traditionella. Det fanns även en utmaning med butikens fysiska storlek och utformning. Den skulle upplevas både som en samlad enhet, men även uppdelad i olika zoner och partier. Betonggolv med stora hexagonformade plattor leder besökaren in i butiken. Hexagonformen återfinns både i den grafiska profilen och i inredningen och bygger på en lek med periodiska systemet där ”grundämnet lakrits” Lr, imaginärt återfinns. Butiken är rationell i sin uppbyggnad, och har hämtat inspiration från apoteket, konstnärsateljén och bageriet. En bredare förvaring med mörka lådmöbler följer genomgående hela lokalen, och ett system med olika väggmöbler sorterar in butiken i olika varukategorier. Genom att arbeta med horisontala linjer och en tydlig inramning skapas ett lugn och en sammanhållning trots de många olika och små produkterna. I väggfasta svarta ramar placerades lådor i betsad ask och glasfront i olika storlekar. Tråg, lådor och brickor i olika storlekar och material, organiserar och sorterar de många produkterna. Massiva träbord med ståldetaljer och uppklappningsbar del är både display för varor, och kan användas vid lakritsprovning. Beredningsdisken i vit marmor är centralt placerad för att personalen ska kunna vara i kontakt med kunderna även under arbete med paketering och beredning. Den har sin kontrapunkt i kassadisken i massivt trä och front i svart marmor. Konceptet bygger på balansen mellan det tunga och det lätta, det lekfulla och det rationella, det fasta och det dynamiska. En till två nya enheter av Lakritsroten förväntas rullas ut 2015 och 2016.

Våra projekt