Nu invigs Kirunas nya centrum – Wester+Elsner arkitekter är på plats

Torsdag 1 september inleds invigningen av Kirunas nya stadskärna. På plats är några av de arkitekter vars tankar har varit där sedan 2016.

– Det har varit fruktansvärt roligt, utmanande och helt unikt. Det här får man sannolikt inte vara med om fler gånger i livet, säger arkitekten Kajsa Axelsson, som ansvarat för projektet från Wester+Elsners sida och som nu reser norrut med kollegorna Martina Norrby och Karin Widell.

Betydligt fler av kontorets medarbetare har förstås arbetat med Kirunas handelskvarter under årens lopp. Det har varit ett omfattande uppdrag, med början i strategisk planering av hela handelsområdet och senare utformning av kundgator och invändiga torg ända ner till butikskoncept och inredningar för många av butikerna som flyttar. Arbetet har skett i nära samverkan med Kirunabostäder, LKAB och de projekterande arkitekterna, Luleåbaserade Stark arkitekter.

En kort återblick:

2013 utsågs White arkitekter i samarbete med norska Ghilardi+Hellsten till vinnare i tävlingen om stadskärnans övergripande utformning. Vinnarbidraget var en kvartersstad med gator som strålar ut från Stadshustorget. Utifrån detta förslag togs sedan en detaljerad utvecklingsplan fram, som angav dimensioner och innehåll.

– Det betyder att vi har haft mycket att utgå från, säger Kajsa Axelsson på Wester+Elsner arkitekter. Vår utmaning blev att fläta samman flödena på gågatan, som sträcker sig från torget i den ena änden till den traditionellt bilburna volymhandeln i den andra.

– En annan given förutsättning var kvarterens storlek. Några av dem är lika stora som Åhléns city i Stockholm, vilket i den mindre stadens skala förstås är enormt. Därför har vi jobbat mycket med att göra nedersta planet öppet och tillgängligt från alla håll och i möjligaste mån undvika baksidor, berättar Kajsa.

I ett handelsområde är logistiken viktig. Genom att bygga in lättillgängliga lastningszoner kan transportbilarna köra igenom kvarteret utan att behöva backa eller störa de som bor där.

Den mer synliga gestaltningen är starkt präglad av ortens material och kulturhistoria:

– Vi har utgått mycket från det vi uppfattar som Kirunas dna: naturen, berget och stenen. Men också högteknologin och kontakten med himlavalvet ovanför. Vi har generösa insläpp för både ljus och mörker genom lanterniner. I de invändiga miljöerna har vi i möjligaste mån använt oss av hållbara lokala material som åldras väl, framför allt trä som ger värme och taktilitet.

Något som gjort starkt intryck på arkitekterna under arbetet är Kirunas butiksinnehavare. Engagemanget och servicenivån är hög bland handlarna och flera av dem förvaltar en verksamhet som funnits i generationer. Flytten, pandemin och världsläget har inneburit stora utmaningar. Nu hoppas Kajsa Axelsson och hennes kollegor att den festliga invigningen markerar en positiv nystart.

– Vår förhoppning är att butiksägarna ska få draghjälp av varandra i det här nya sammanhanget. Och vi hoppas förstås att det blir en miljö där kirunabor och besökare ska trivas. Succesivt kommer stadskärnan nu att växa med resecentrum och fler bostäder. Det blir flera ringar på vattnet, säger Kajsa Axelsson.

Följ oss på Linkedin och Instagram för att se bilder direkt från invigningen!

Här kan du läsa vår projektbeskrivning.

Läs mer om invigningen här: invigningavnyakiruna.seHör gärna av dig till oss om du vill veta mer om arbetet med Kirunas handelsområde!
Kajsa Axelsson, projektansvarig arkitekt
08 402 68 81
kajsa.axelsson@wester-elsner.se

Publicerad: 1 September, 2022