Two happy architects looking into the camera

Med starka koncept och ett eget språk


Kundperspektivet är alltid närvarande när arkitekterna Karin Widell och Martina Norrby utvecklar sina inredningskoncept. Arbetet kräver lyhört samarbete och en helt egen vokabulär. Begrepp som ”off-black” och ”krispigt” eller beskrivningar av typen ”korall möter apelsin” och ”aubergine som legat tre timmar i ugnen”, kommer väl till pass när duon diskuterar färgval. De delar ett stort mentalt referensbibliotek och värdesätter varandras styrkor:

– Martina är visionär och det konceptuella tänket finns i hennes dna. Det är väldigt tryggt att arbeta med henne, hon har förmågan att se rummet, säger Karin.

– Det som är så bra med Karin är bland annat att hon med sin långa och breda erfarenhet alltid tänker på utförandeskedet – hur det konkret ska gå till. Hon har ett mycket stort engagemang för att slutprodukten verkligen ska bli så bra som det var tänkt, säger Martina.

Riktigt lyckat blir det när samarbetet med beställaren flyter på i en kreativ dialog. Genom att fokusera på varumärket och helheten brukar detaljerna alltid falla på plats. Ett sådant exempel är uppdraget för skönhetsaktören Rapide.

– I det här fallet hade vi också ett gediget underlag att luta oss mot, en stark grafisk profil och en fin produktlinje att lyfta fram. Men framför allt kände vi deras fulla förtroende, säger Martina.

Inredningens tre faser

Arbetet sker i tre faser som ger dialogen form och mening, förklarar hon:

– I den första fasen skapar vi det övergripande konceptet. Här handlar det om att hitta rätt känsla och förstå vilka behov som finns. Vi intervjuar beställaren och associerar fritt utifrån olika värdeord. Men de mest givande svaren får vi ofta i de lättsamma samtalen runt omkring, inte minst när vi går runt i miljön och kikar tillsammans.

– I nästa fas gör vi en grov skiss och börjar testa konceptet i lokalen. I det skedet har vi valt materialen och vilken typ av möbler vi ska ha, men mycket kan fortfarande förändras. Först i den tredje och sista fasen tar vi besluten och spikar detaljerna, fortsätter Karin.

Vilket är då arkitekternas drömprojekt?
– Att följa ett projekt i alla skalor, från hela kvarter och byggnader, ner till de känsliga detaljerna i en inredning, tycker Martina Norrby är roligast.

Faktum är att det var så hon halkade in på inredning för fem år sedan, i och med arbetet med Östberga kulturhus.

Karin Widell, som under många år arbetade i Milano med butikskoncept åt Max Mara och andra stora modemärken, ser nya drömprojekt varje gång hon går på stan. Hennes specialitet är nämligen att putsa upp och blåsa liv i butikskoncept som blivit lite ”sömniga” av tidens gång.

– Jag älskar att förbättra trötta miljöer genom att utgå från det befintliga, återbruka och förädla. Det är något som jag verkligen går i gång på, säger hon.

Kontakta arkitekterna
Om du vill du diskutera inredning med Karin och Martina är du välkommen att höra av dig:

karin.widell@wester-elsner.se

08 410 817 42


martina.norrby@wester-elsner.se
08 410 237 81

Publicerad: 4 October, 2022